Rumian polny w jęczmieniu

Rumian polny często bywa mylony z popularnym rumiankiem pospolitym, gdyż wizualnie jest do niego bardzo podobny. Rumian polny jest popularnym chwastem, jednoroczną rośliną ozimą i jarą. Spotkać go można niemalże w całej Europie, a także w północnej Afryce i Azji. Polskie pola zarasta przede wszystkim na terenach nizinnych oraz ścierniskach. Często wyrasta także przy drogach oraz na pagórkach.

Rumian polny lubuje się w glebach bogatych w azot i związki azotowe. Lubi też ziemie piaszczyste, lekkie, które cechują się dosyć niską zawartością wapnia. Jako chwast najczęściej pojawia się na polach uprawnych roślin strączkowych, kukurydzy, rzepaku, zbóż oraz ziemniaków. Jest chwastem najbardziej szkodliwym zwłaszcza przy uprawach zboża i rzepaku. Rumian polny może osiągać wysokość do nawet pół metra.

Łodyga tego chwastu jest silnie rozgałęziona, wznosi się ku górze i ma zaokrąglony kształt. Liście podobnie jak łodyga są zazwyczaj nagie, czasami tylko z niewielkim owłosieniem. Kwiaty rumianu polnego rosną na długich szypułkach i mają kolor żółty. Koszyczki kwiatów są bardzo wypukłe i jest to jedna z podstawowych różnic, jakie występują pomiędzy rumianem polnym a wcześniej wspomnianym rumiankiem pospolitym. Czas kwitnięcia rumianu polnego przypada na okres od czerwca do września.

Nasiona chwastu maja bardzo nieregularne kształty. Nasiona cechują się jednak bardzo dużą wytrzymałością i odpornością i mogą przebywać w glebie nawet kilkanaście lat i nadal być zdolne do zakiełkowania.