Rzepak ozimy

Rzepak ozimy obecnie jest w Polsce najpopularniejszą rośliną oleistą. Blisko połowa masy tej rośliny to olej, reszta zaś to przede wszystkim substancje wysokobiałkowe. Rzepak ozimy ma bardzo silny i mocno rozwinięty system korzeniowy, który może osiągać głębokość nawet ponad pół metra. Rzepak wzrasta na wysokość do nawet trzech metrów.

Jeżeli roślina będzie się prawidłowo rozwiała w okresie jesiennym to można mieć gwarancję, że w okresie zbioru wyda bardzo dobry plon. Rzepak ozimy bardzo lubuje się w zawilgoconych glebach, stąd też najwięcej jego upraw spotkać można na północy Polski. Planując zasiew rzepaku warto jest zatem wcześniej dowiedzieć się, jakie na danym obszarze występują średnie opady, które rocznie nie powinny być niższe niż 525 mm. Aby rzepak ozimy mógł prawidłowo wzrastać potrzebne jest zapewnienie mu właściwej temperatury.

Przez około 60 do 75 dni rzepak ozimy powinien mieć zagwarantowaną średnią temperaturę nie niższą niż 5 stopni Celsjusza. Jeżeli na początku wszystkie te wymagania będą spełnione, to rzepak ozimy będzie cechował się duża odpornością oraz wytrzymałością. Będzie także bardziej odporny na mrozy i wszelkie nagłe wahania temperatur. Rzepak ozimy wymaga też głębokich i raczej żyznych gleb, które przede wszystkim będą bardzo bogate w wapń oraz w próchnicę.

Gleba pod rzepak ozimy musi mieć także uregulowane pH. Jeżeli natomiast chodzi o samo wykonanie na polu siewów rzepaku ozimego, to powinno się to robić w okresie od 10 do 25 sierpnia.